Pribúdajúci vek a priberanie: Dá sa tomu zabrániť?

Nejeden človek si pribúdajúcim vekom začne všímať na svojom tele isté zmeny. Nielen v období puberty, ale aj dávno po nej, respektíve keď sa blíži 40. – 50. rok jeho života. Energia pomaly ubúda a v pomerne mnohých prípadoch sa začínajú tvoriť viditeľné tukové zásoby, čiže ľudia v nemálo prípadoch začnú priberať, strácať kondíciu, začo však môžu predovšetkým určité zmeny v ich organizme. Jednoducho povedané, vzniká tendencia tuky naberať, než páliť a ich spaľovanie už nie je také rýchle a samozrejmé. Avšak dobrá kondícia a postava sa dajú udržať aj v spomínanom veku, no pravdepodobne sa to nezaobíde bez toho, aby sme nevenovali pozornosť zdravej životospráve a úprave jedálnička.
Výsledkom nebude len štíhla postava, ale takisto vitálnejší pocit a kvalitnejšie zdravie.

Muž v strednom veku, tvár, usmiaty, červená čiapka.jpg

Úprimne však nie jednoduché odporučiť iba jeden konkrétny stravovací systém, respektíve špecifickú diétu, pretože ako už možno viete, na každého môže platiť niečo iné a rozdiel spočíva takisto v tom, že zatiaľ čo niekto si len potrebuje strážiť váhu, iným by možno prospelo zhodiť minimálne desať kíl.
Každopádne ide o to, vybrať si niektorú zo zdravých alternatív a danú tematiku praktizovať, avšak v prípade, že si chcete udržať svalovú hmotu, nehladovať, byť naozaj fit a nezanedbať prísun potrebných živín, v takom prípade sa môžete orientovať na ketodiet, čiže proteínovú (bielkovinovú) diétu.

Zelené jablko, meter, chudnutie, diéta, fit.jpg

  • Konkrétnejšie vravíme o type stravovania bohatom na príjem bielkovín (ktoré sa nachádzajú hlavne v živočíšnych produktoch), a naopak minimalizujeme prísun sacharidov.
  • Sacharidy sú prioritným palivom pre naše telo, avšak ak ich bude v tele menej, organizmus si metódou ketózy vznikne za zdroj spaľovania označiť tukové bunky.
  • Ketónová diéta je bohatá na príjem dôležitých živín, čím zabránite pocitom malátnosti či slabosti a skôr naopak, dostatočný príjem proteínov vás nakopne dávkou potrebnej energie.